madshi bug tracker - madVR
View Issue Details
0000181madVRbugpublic2014-03-20 01:072015-04-01 16:08
6233638 
madshi 
normalminoralways
closedfixed 
x64Windows 8.1 Pro6.3 (Build 9600)
0.87.17
JRiver Media Center 20.0.84
LAV Splitter 0.64.0
LAV Video 0.64.0
DXVA2 Copyback
auto mode
no
On
windowed mode
NVidia
GTX 570
347.52
0000181: Tagging files with a deinterlacing type does not turn deinterlacing on
If you tag files with a deinterlacing mode (e.g. deint=video) it sets the mode but does not turn deinterlacing on.
 
If madVR does not think the file needs deinterlaced, it stays off and has to be manually enabled during playback.
No tags attached.
rar Logs.rar (3,840,454) 2014-04-03 13:24
http://bugs.madshi.net/file_download.php?file_id=86&type=bug
rar Logs2.rar (4,059,868) 2014-04-05 13:53
http://bugs.madshi.net/file_download.php?file_id=88&type=bug
rar Logs3.rar (4,205,853) 2014-04-23 01:54
http://bugs.madshi.net/file_download.php?file_id=90&type=bug
Issue History
2014-03-20 01:076233638New Issue
2014-04-01 18:41madshiNote Added: 0000545
2014-04-01 18:41madshiAssigned To => madshi
2014-04-01 18:41madshiStatusnew => feedback
2014-04-03 06:346233638Note Added: 0000571
2014-04-03 06:346233638Statusfeedback => assigned
2014-04-03 12:44madshiNote Added: 0000579
2014-04-03 12:44madshiStatusassigned => feedback
2014-04-03 13:246233638Note Added: 0000580
2014-04-03 13:246233638Statusfeedback => assigned
2014-04-03 13:246233638File Added: Logs.rar
2014-04-05 13:23madshiNote Added: 0000583
2014-04-05 13:24madshiStatusassigned => feedback
2014-04-05 13:536233638File Added: Logs2.rar
2014-04-07 18:28madshiStatusfeedback => assigned
2014-04-07 22:58madshiNote Added: 0000589
2014-04-07 22:58madshiStatusassigned => feedback
2014-04-07 23:426233638Note Added: 0000590
2014-04-07 23:426233638Statusfeedback => assigned
2014-04-07 23:436233638Note Edited: 0000590bug_revision_view_page.php?bugnote_id=590#r116
2014-04-07 23:46madshiNote Added: 0000591
2014-04-07 23:556233638Note Added: 0000592
2014-04-08 00:03madshiNote Added: 0000593
2014-04-18 19:59madshiNote Added: 0000605
2014-04-18 20:00madshiStatusassigned => closed
2014-04-18 20:00madshiResolutionopen => fixed
2014-04-23 01:546233638madVR Version0.87.7 => 0.87.10
2014-04-23 01:546233638Media Player (with version info)JRiver Media Center 19.0.121 => JRiver Media Center 19.0.129
2014-04-23 01:546233638Splitter (with version info)LAV Splitter 0.61.1 => LAV Splitter 0.61.2
2014-04-23 01:546233638Decoder (with version info)LAV Video 0.61.1 => LAV Video 0.61.2
2014-04-23 01:546233638GPU Driver Version327.23 => 337.50
2014-04-23 01:546233638Note Added: 0000610
2014-04-23 01:546233638Statusclosed => feedback
2014-04-23 01:546233638Resolutionfixed => reopened
2014-04-23 01:546233638File Added: Logs3.rar
2014-04-25 13:42madshiNote Added: 0000628
2014-04-25 13:42madshiStatusfeedback => assigned
2015-03-22 19:33madshiNote Added: 0000821
2015-03-22 19:33madshiStatusassigned => feedback
2015-03-30 18:496233638Note Added: 0000892
2015-03-30 18:496233638Statusfeedback => assigned
2015-03-30 18:54madshiStatusassigned => feedback
2015-03-30 20:116233638Note Added: 0000897
2015-03-30 20:116233638Statusfeedback => assigned
2015-03-30 20:126233638Note Deleted: 0000892
2015-03-31 21:08madshiNote Added: 0000909
2015-03-31 21:08madshiStatusassigned => closed
2015-03-31 21:08madshiResolutionreopened => fixed
2015-04-01 15:466233638madVR Version0.87.10 => 0.87.17
2015-04-01 15:466233638Media Player (with version info)JRiver Media Center 19.0.129 => JRiver Media Center 20.0.84
2015-04-01 15:466233638Splitter (with version info)LAV Splitter 0.61.2 => LAV Splitter 0.64.0
2015-04-01 15:466233638Decoder (with version info)LAV Video 0.61.2 => LAV Video 0.64.0
2015-04-01 15:466233638GPU Driver Version337.50 => 347.52
2015-04-01 15:466233638Note Added: 0000911
2015-04-01 15:466233638Statusclosed => feedback
2015-04-01 15:466233638Resolutionfixed => reopened
2015-04-01 16:08madshiNote Added: 0000912
2015-04-01 16:08madshiStatusfeedback => closed
2015-04-01 16:08madshiResolutionreopened => fixed

Notes
(0000545)
madshi   
2014-04-01 18:41   
I can't reproduce the problem on my PC. Tagging a progressive file with "deint=video" turns video mode deinterlacing completely on. How can I reproduce the problem? I need a step-by-step guide, ideally with a sample which is properly named (including name tag etc).
(0000571)
6233638   
2014-04-03 06:34   
My deinterlacing settings are:

Automatically activate deinterlacing when needed; if in doubt, activate deinterlacing.
Disable automatic source type detection; force film mode.
Only look at pixels in the frame center.

Here is a 30s sample video which should make it obvious: http://www.sendspace.com/file/muqi67 [^]

Manually enabling deinterlacing during playback starts it in film mode, I have to switch it over to video.
(0000579)
madshi   
2014-04-03 12:44   
I still cannot reproduce the problem on my PC. Your tag works perfectly here, using the same deint settings you're using.

Can you please upload a debug log, so that I can check if madVR can see the file name?

Please double check with MPC-HC, just to be safe. Must be something specific to your setup, I think. Works fine here with MC19, too, in any case...
(0000580)
6233638   
2014-04-03 13:24   
In MC19, deinterlacing is not being activated at all.
In MPC-HC, deinterlacing is being activated but it's using Film mode.
(0000583)
madshi   
2014-04-05 13:23   
The logs clearly show that your bug report is valid. However, I don't really understand what's going on. Could you please create one more log with this new test build?

http://madshi.net/madVRwindowedTest.rar [^]

I've added some more log information, maybe it helps me finding out what's going on.
(0000589)
madshi   
2014-04-07 22:58   
I've really confused by those logs, they make no sense to me. The "video" tag is clearly recognized and madVR does switch to video deinterlacing mode. But then a short time later it switches deinterlacing off again, and I've got no clue why. It looks like some internal variables suddenly change their value. Maybe it's some sort of buffer overrun problem or something.

Could you test some older builds to see which madVR build introduced the problem? Or did it always occur? FWIW, v0.85.4 was the first build with the new tagging system. Old versions available here:

http://www.videohelp.com/tools/madVR/old-versions#download [^]
(0000590)
6233638   
2014-04-07 23:42   
(edited on: 2014-04-07 23:43)
I did some testing, and it looks like any build prior to 0.87 when the profile system was introduced is working correctly.
If I remove my "SD" profile when using the current test build, the tags work as expected.
 
So it looks like madVR applies tags before profiles, and it should probably be the other way around.

(0000591)
madshi   
2014-04-07 23:46   
Oh, that makes a lot more sense - you didn't mention before that you had different profiles for deinterlacing settings! So I know where to look now...
(0000592)
6233638   
2014-04-07 23:55   
It didn't occur to me that it would matter.
I can upload my settings if it helps, but they were set as described above.
(0000593)
madshi   
2014-04-08 00:03   
Not necessary.
(0000605)
madshi   
2014-04-18 19:59   
Should be fixed in v0.87.10.
(0000610)
6233638   
2014-04-23 01:54   
Unfortunately the fix in 0.87.10 doesn't seem to be working for me.

MPC-HC reports that video deinterlacing is being used, but I have to toggle film/video deinterlacing modes for the combing artifacts to disappear.
 
In JRiver MC19, deinterlacing still isn't being activated at all
(0000628)
madshi   
2014-04-25 13:42   
Strange, I had tested it here and I was sure it was working. Will have to re-investigate...
(0000821)
madshi   
2015-03-22 19:33   
It might make sense to try to reproduce this with exactly the settings you have and exactly one video file sample you're using, so that I can be sure that I'm seeing the same thing you're seeing. Could you provide me with your settings and one small sample? Thanks!
(0000897)
6233638   
2015-03-30 20:11   
Here's a sample, with my settings file: https://www.sendspace.com/file/rv54l8 [^]
(0000909)
madshi   
2015-03-31 21:08   
Thanks. Should finally be fixed in the next build.
(0000911)
6233638   
2015-04-01 15:46   
Still broken in JRMC.
(0000912)
madshi   
2015-04-01 16:08   
Oh man. I had this fix in v0.87.16, and then when searching for a different bug for v0.87.17, I temporarily disabled the fix for this. And then I forgot to remove the temp disabling, so it got permanent.

I've reenabled the fix in my sources again. So for v0.87.18 the fix should be active, again.