madshi bug tracker

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0000585madVRbugpublic2018-11-21 20:072019-11-25 08:13
Reporterjmonier 
Assigned Tomadshi 
PrioritynormalSeveritymajorReproducibilityalways
StatusassignedResolutionopen 
PlatformOSOS Version
Summary0000585: Cannot activate HDR via DisplayPort
DescriptionI have a problem with activating HDR via DisplayPort. This is with a LG 34BK95U - 5120x2160 which requires DP 1.4 to get the full width. HDMI (which limits it to 3840 width) works fine.

Basically, it seems that madVR does not recognize that HDR is supported via DP, and thus always does tonemap HDR instead. (And I HAVE checked that HDR can be activated otherwise via DP.)
Steps To ReproduceIt only occurs with the above monitor (or probably with the 34WK95U which is identical) and only on the Displayport (1.4). Other than that, just play a HDR file with "passthrough HDR to display" set and "send HDR metadata to the display" checked and note that the HDR indicator does not appear and that the resulting image is from "tonemap HDR ..." instead.

I've included a log.

 
Additional InformationIt may or may not be related, but the "identification" for this monitor is wrong, e.g. it shows NVIDIA for the manufacturer (among other things). (Again, this is only on the DisplayPort 1.4 input to this monitor - the HDMI input is fine and DisplayPort (1.2) inputs on other LG monitors are fine.) And Moninfo shows correct data for this DP 1.4 input.

Even stranger, additional identical identification entries keep getting added, always 2 at a time (but I don't know what triggers it). The data is identical for all, with all but the last grayed out. (I'm currently at 23 entries.)
TagsNo tags attached.
madVR Version92.17 (probably any version that supports HDR)
Media Player (with version info)Zoomplayer 14
Splitter (with version info)LAV
Decoder (with version info)LAV
DecodingDXVA2 Copyback
Deinterlacingnone (progressive)
DXVA2 Scaling Activeno
Aero / Desktop CompositionOff
Problem occurs with modeall modes
GPU ManufacturerNVidia
GPU ModelGTX 1060, 1070
GPU Driver Version416.94
Attached Fileszip file icon madVR - log.zip [^] (389,651 bytes) 2018-11-21 20:07
png file icon Untitled.png [^] (115,761 bytes) 2019-08-22 04:29

- Relationships

-  Notes
(0002441)
jmonier (reporter)
2018-11-21 20:15

For some reason, OS data did not appear. The problem occurs on both Win 8.1 and 10.
(0002443)
madshi (administrator)
2018-12-04 19:37

That's really weird. I'll have to create a special build to collect more information, when I find some time...
(0002471)
jmonier (reporter)
2019-01-15 13:20

Note that another user has reported (on Doom) what seems like exactly the same problem.
(0002472)
Dreamfall (reporter)
2019-01-16 04:49

I have exactly the same problem. It seems that there's something wrong with NVIDIA driver 416.94 or above, 416.81 is the last working driver version. MadVR said my display does not support HDR after I upgrade to 417.22, after rolling back to 416.81 everything works fine.

Here's a thread I found in NVIDIA forum, maybe it's helpful:
https://forums.geforce.com/default/topic/1082012/geforce-drivers/hdr-not-working-with-movies-in-hdr-in-potplayer-madvr-with-new-drivers-416-94-and-newer/ [^]
(0002474)
jmonier (reporter)
2019-01-16 14:49
edited on: 2019-01-16 15:10

The problem reported directly above is NOT "exactly" the same problem as originally reported. On Win 8.1, the problem originally reported still exists with the Win 8.1 416.81 driver. I have not tested Win 10 with the 416.81 driver since I mostly use Win 8.1, although I previously tested it on Win 10 with more recent drivers.

Also, my problem is unique to to the Displayport connection on the 34WK/BK95 monitor. The HDMI port on this monitor is fine. I don't have any other monitor with both HDR and a Displayport so I don't know about any other monitor.

Information on the monitor used and whether it is on a Displayport would be very helpful.

(0002542)
zaockle (reporter)
2019-08-22 04:29
edited on: 2019-08-22 04:32

I am also having this exact same issue with an LG monitor (34GK950F). I haven't tried an HDMI connection, but it might behave like the others have reported. What's interesting that I'll add is that if I turn on the OS HDR, madVR WILL properly force output back to SDR when fullscreen with no context menu's open. But it won't work in reverse. Currently running studio driver 431.70 on a 2070S, LAV using CUVID, MPC-HC 1.8.7. Adding a screenshot.

(0002582)
zaockle (reporter)
2019-11-25 08:13

Just following up, I was actually able to resolve this. I had to run DDU in safe mode a couple times in a row to completely remove all old drivers and monitor registry entries. Afterwards I installed the latest driver (441.28 studio) and it seems like madvr can read the EDID correctly now showing LG instead of NVIDIA as the manufacturer. it can aslo activate HDR from Win10 SDR mode when opening an HDR video.

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2018-11-21 20:07 jmonier New Issue
2018-11-21 20:07 jmonier File Added: madVR - log.zip
2018-11-21 20:15 jmonier Note Added: 0002441
2018-12-04 19:37 madshi Note Added: 0002443
2018-12-04 19:37 madshi Assigned To => madshi
2018-12-04 19:37 madshi Status new => assigned
2019-01-15 13:20 jmonier Note Added: 0002471
2019-01-16 04:49 Dreamfall Note Added: 0002472
2019-01-16 14:49 jmonier Note Added: 0002474
2019-01-16 15:08 jmonier Note Edited: 0002474 View Revisions
2019-01-16 15:10 jmonier Note Edited: 0002474 View Revisions
2019-08-22 04:29 zaockle Note Added: 0002542
2019-08-22 04:29 zaockle File Added: Untitled.png
2019-08-22 04:32 zaockle Note Edited: 0002542 View Revisions
2019-11-25 08:13 zaockle Note Added: 0002582


Copyright © 2000 - 2012 MantisBT Group
Powered by Mantis Bugtracker