madshi bug tracker

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0000524madVRbugpublic2017-11-15 23:462017-11-16 23:31
Reporterturbojet 
Assigned To 
PrioritynormalSeverityminorReproducibilityalways
StatusnewResolutionopen 
PlatformWindowsOSWindowsOS Version8.1 and 10
Summary0000524: Render queue empties when outputting 720p60 at 1080p to 4K TV
DescriptionI have a 4K TV connected to a GTX 1080 that I've been trying to output 720p60 without any dropped frames. I thought I could output 1080p to the TV just like I output to a 1080p TV which works fine at NGU very high chroma and doubling. However when I output this to the 4K TV forcing 1080p60 resolution the render queue keeps emptying on a cycle. If the render queue is 16 it occurs about once a minute. The GPU load is around 50% with these settings, frame drops should start around 80%. If I drop the settings to bilinear image/chroma the issue persists at 10% GPU load. I also tried bilinear image/chroma with a GTX 1060, GPU load was 30% and the render queue kept emptying.

If I output the same 720p60 videos at 4K I have to drop the settings to bicubic chroma, lanczos image but it works without any frame drops and the render queue doesn't come close to emptying.
Steps To Reproduce1. Play 720p60 on a 4K TV at 1080p60
2. Monitor the render queue
TagsNo tags attached.
madVR Version0.92.9
Media Player (with version info)Potplayer 1.7.4353
Splitter (with version info)LAV 70.2
Decoder (with version info)LAV 70.2
DecodingSoftware
Deinterlacingnone (progressive)
DXVA2 Scaling Activeno
Aero / Desktop CompositionOn
Problem occurs with modeall modes
GPU ManufacturerNVidia
GPU ModelGTX 1080
GPU Driver Version388.13
Attached Files

- Relationships

-  Notes
(0001924)
madshi (administrator)
2017-11-16 10:00

Which Nvidia power setting are you using? Try Adaptive.
(0001926)
turbojet (reporter)
2017-11-16 23:31

I was using max performance, the issue persists with adaptive. PCIE power saving is disabled in windows power options as well.

I attempted to get 720p60 working at 4k. At first I set all bilinear scaling and about half the frames dropped. I discovered error diffusion is at least 70% gpu load on a GTX 1080 at 4k. After switching to order dithering I'm able to use NGU sharp medium chroma/image, ssim 1d 100% without frame drops.

On a 1080p+GTX 1060 setup error diffusion is a 5% gpu load penalty, very light.

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2017-11-15 23:46 turbojet New Issue
2017-11-16 10:00 madshi Note Added: 0001924
2017-11-16 23:31 turbojet Note Added: 0001926


Copyright © 2000 - 2012 MantisBT Group
Powered by Mantis Bugtracker